MIUI progress this week: Top 10 Questions & Answers


MIUI Pioneer Team

Over the last few months, there have been multiple reports regarding Xiaomi’s MIUI system. No doubt, the MIUI system has been one of Xiaomi’s selling points for a few years. However, since the launch of MIUI 12, the system has been a shadow of its former self. The company is currently battling a plethora of issues with the MIUI system. Nevertheless, it appears that as it solves one, another appears. The arrival of the MIUI 12.5 system seeks to take care of most of these issues. The update has not been very successful so far. To this end, Xiaomi had to set up the MIUI Pioneer Team to look into these issues. Today, we have the official Top 10 questions and answers regarding the MIUI system.

MIUI 12.5

Question 1: The Xiaomi Mi 10 smartphone freezes occasionally when using WeChat. Any update on this issue?

Answer: There is presently an update that completely takes care of this issue. However, you will need to update to the latest version (21.7.8). After updating, the smartphone will run WeChat seamlessly without any lag. Thank you Mi Fan. We appreciate your feedback

Question 2: For some time now, the app store has been seriously lagging. Apps open slowly and the operation is not seamless. Please why?

Answer: Regarding the issue of lag in the application store, we are further investigating this problem. When our investigation is done, we will officially announce our resolution in the Xiaomi community. Thank you Mi Fan. We appreciate your feedback

Question 3: When playing “Honor of Kings” with the Redmi K20 Pro, there is a serious flaw with the operation. The smartphone lags, frame rate drops sometimes and it struggles to run some scenes. Any fix for this issue?

Answer: When the game screen setting and frame rate setting of “Honor of Kings” are high, the power consumption of the mobile phone will be very high. This will eventually cause the smartphone to emit a lot of heat. For this reason, the mobile phone will dynamically reduce the frame rate, and the power consumption of the phone will also reduce. However, users can still enjoy good picture quality and game frame rates. The system version of Xiaomi’s mobile phone is optimized for different usage scenarios. It also comes with a comprehensive and balanced release plan. Thank you Mi Fan. We appreciate your feedback

Question 4: When using the Redmi K30 Pro, the screen freezes occasionally. This is a pretty common occurrence and the frequency of these freezes is high. What is the cause of this issue and what is the solution? 

Answer: The development version for this smartphone will be available next week. We are aware of this situation. Please closely follow up on the development version and verify the repair situation. Thank you Mi Fan. We appreciate your feedback

Question 5: In some cases, some information in the status bar goes missing and users cant find important information. What is the status of this issue? Is there any fix?

Answer: Thankfully, we have fully taken care of this issue. Please update the latest version to verify the repair situation. The latest version is 21.7.13. Thank you Mi Fan. We appreciate your feedback

Question 6: After updating to the MIUI 12.5.4.0.RKKCNXM version, the Redmi K40 Pro has an unstable network. What can I do to avoid this issue? Is there any fix? 

Answer: The current stable version (MIUI 12.5.4.4.0.RKKCNXM) for the Redmi K40 Pro has been available for over a month. Since its release, there have been a couple of optimizations. The latest version carries these optimizations. Some of the improvements include 

  • Optimization of frequent switching between SA and LTE under certain network environments
  • Optimization of certain telecommunication cards not registering LTE (caused by loss of SIM card internal files)
  • Fix for a bug that causes some incoming calls to automatically end
Read Also:  Samsung is the top smartphone brand globally - Apple moves to second

Please be patient and wait for the release of the next stable version. Thank you Mi Fan. We appreciate your feedback

Question 7: When using the Redmi K30 Extreme Commemorative Edition (Redmi K30 Ultra), the screen freezes sometimes. Any solution for this issue? 

Answer: Regarding the issue of Redmi K30 Extreme Commemorative Edition freezes, we are further investigating this problem. When our investigation is done, we will officially announce our resolution in the Xiaomi community. Thank you Mi Fan. We appreciate your feedback

Question 8: In recent times, some apps do not display notifications in the notification bar. Why is this happening? 

Answer: You no longer have to worry as there is already a fix for this issue. The fix is available in version 21.7.10. Please update the latest version to verify the repair situation. Thank you Mi Fan. We appreciate your feedback

Question 9: The ringtone setting of the Redmi K40 Gaming Edition is invalid in the MIUI 12.5.6.6.RKJCNXM update. Any fix for this issue? 

Answer: We are happy to inform you that there is already a fix for this issue. The fix is available in the MIUI 12.5.7.0.RKJCNXM version. However, you will have to wait a few weeks (mid-to-late August) for this update to arrive. Please follow up on the update to verify the repair situation. Thank you Mi Fan. We appreciate your feedback

Question 10: Use third-party software to scan the code to blur. Why is this happening and is there any fix for this? 

Answer: Thankfully, there is already a fix for this issue. The fix is available in version 21.7.7. Please update the latest version to verify the repair situation. Thank you Mi Fan. We appreciate your feedback

MIUI 13 will improve on MIUI 12

So far, MIUI 12 has not been living up to expectations. The issues are just too much but MIUI 13 promises to do more. The speculations so far show that the MIUI 13 will focus on the “distributed menu”. It will come with more content options, including photo and video, health, smart home, battery and power, car, office and productivity, travel, multi-device interconnection, privacy protection, cloud services, basic tool services, etc. Furthermore, this system will support cross-screen collaboration and operation with computers, tablets, and TVs. We expect the MIUI 13 system to be seamless and free from incessant issues.

Source/VIA :
Previous PHANTOM X re-imagines the design of smartphone for the future
Next Redmi Note 11 Pro May Sport 200MP Camera (First Renders)